duminică, 24 aprilie 2016

Troleibuzul în Piatra Neamţ - mijloc de transport ecologic şi gratuit!




Mulţi dintre noi circulăm cu maşina personală prin oraş, dar sunt oameni care nu îşi pemit încă una şi sunt nevoiţi să circule cu mijloacele de transport în comun. Probabil că fiecare dintre aceştia alege ce îi este mai la îndemână - microbuz, autobuz sau troleibuz. E puţin probabil ca cineva să aleagă unul dintre acestea avînd în minte criterii ecologice şi de economie locală.
Şi totuşi, aceste criterii există.
În ultimii ani s-au introdus troleibuze sau reţeaua de troleibuze a fost extinsă atât în metropole cât şi în oraşele mici şi mijlocii din Europa, municipalităţile europene făcând eforturi considerabile pentru a asigura un sistem de transport ecologic. De ce nu am extinde această reţea şi în oraşul nostru, de vreme ce vrem pe bună dreptate să avem un oraş verde şi la standarde europene şi din acest punct de vedere? Realitatea este că, spre deosebire de autobuze şi microbuze, transportul cu troleibuzul presupune câteva avantaje esenţiale atât pentru comunitate, cât şi pentru individ.
În primul rând, transportul cu troleibuzul in Piatra Neamţ este un tip de transport public ecologic şi economic.
Din punct de vedere ecologic, troleibuzul este un mijloc de transport cu grad de poluare chimico-fizica zero şi cu poluare fonică foarte scăzuta pentru că se foloseşte alimentarea cu energie electrică, iar procedeele de obţinere a acesteia sunt mai puţin poluante şi mai puţin costisitoare decât cele de obţinere a benzinelor si motorinelor.
Din punct de vedere economic, transportul cu troleibuzul este mult mai ieftin  decât cel cu autobuzul sau cu microbuzul deoarece există posibilitatea si perspectiva de a obţine energie electrică din surse regenerabile (hidro, eoliană, solară).
Este important sa ştim că fondurile europene nerambursabile sunt disponibile doar pentru dezvoltarea reţelelor de transport electric, adică numai pentru transportul ecologic. Pe de altă parte, prin transportul cu troleibuzul se elimină posibilitatea furtului de combustibil.
Un alt aspect deloc de neglijat este acela că transportul cu troleibuzul în Piatra Neamţ poate fi gratuit şi putem veni astfel în sprijinul celor care se deplasează astfel şi care sunt, de obicei, persoane cu venituri mici. La ora actuală în Piatra Neamţ transportul cu troleibuzul este subvenţionat în proporţie de 91% de către Consiliul Judeţean, adică de către stat. Procentul de 9%  din partea Consiliului Local ar reprezintă o sumă posibil de suportat de către acesta.
Prin adoptarea acestei alternative în oraşul nostru s-ar putea aerisi oraşul de aglomerarea de mijloace de transport în comun care circulă pe aceleaşi rute, la aceleaşi ore, dat fiind numărul lor foarte mare şi diversitatea lor.
Aceste idei şi principii sunt susţinute în întreaga ţară de către societatea civilă, din rândul căreia care cel mai important reprezentant în domeniu este Asociaţia  TRANSIRA (www.transira.ro),  o organizaţie naţională, non-guvernamentală, non-profit, constituită în scopul promovării şi implementării conceptului de transport urban durabil. Membrii ei, toţi specialişti cu experienţă în domeniul transportului public de persoane, militează pentru introducerea, păstrarea sau dezvoltarea sistemelor de transport ecologic (troleibuze şi tramvaie)”.
Dacă alegem corect şi pe principii europene de păstrare a mediului şi a sănătăţii noastre, putem aduce şi mai mult la lumină acest oraş cu potenţial natural şi intelectual recunoscut la nivel naţional. Împreună şi individual putem deveni conştienţi de responsabilităţile noastre civice şi putem reuşi, prin efort susţinut, să ne promovăm valorile locale.
Te iubesc, Piatra Neamţ!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu